ISTORIC WEKAF ROMANIA

BIOGRAPHY

CV ORLANDO CALINA pdf

Vicepreşedinte WEKAF Internaţional

Kancho Orlando Călina

Preşedinte Fondator FRKEA ( FAMFDAR ) 

Director de ţară WEKAF – DOCE PARES ROMANIA

     In anul 2012 am inceput o calatorie curajoasa. Cea a implementarii in tara noastra a unui nou sistem sportiv foarte competitiv si anume Kali Eskrima Arnis , prin infiintarea „Federaţiei Române de Kali Eskrima Arnis”.  Începand din  1 Aprilie 2013 , FRKEA a avut onoarea sa devina membra cu drepturi depline si reprezentanta unica in Romania a Federatiei Mondiale de Kali Arnis Eskrima – WEKAF si din August 2014 este membra cu drepturi depline a DOCE PARES ambele organizatii fiind conduse de Presedintele Emerit Dionisio A. Canete , Fondatorul acestor sisteme complexe cu sediul in Cebu Philippine , Director Tehnic pentru Romania fiind numit Dl. Antrenor Emerit al Sportului Orlando Calina .

In calitate de Presedinte Fondator al FRKEA – WEKAF – DOCE PARES ROMANIA am luat contactul cu acest sistem prin intermediul unor stagii organizate menite sa ne faca mai constienti de importanta lor prin cresterea nivelului tehnic pe termen lung.

Am incercat si reusit totodata sa extindem acest sistem de Kali Eskrima Arnis la nivel national prin sprijinul oferit dojo-urilor deschise in Romania.

Cresterea nivelului tehnic a fost pentru noi intotdeauna o prioritate .

I-am sustinut pe sportivi sa-si continue drumul spre succes si am descoperit liderii de maine in prima Competitie Oficiala de Kali Eskrima Arnis organizata in Bucuresti in data de 14.04.2013 , care au inteles ca toate aceste lucruri trebuie sa continue odata cu participarea la al 13-lea Campionat Mondial WEKAF , gazduit de Ungaria in 2014 si cu organizarea Campionatului European de Kali Eskrima Arnis-WEKAF in data de 16 – 19 Iulie 2015 la Bucuresti .

N-am fost singuri. In toate aceste demersuri am avut alaturi oameni extraordinari , dispusi sa impartaseasca si sa dea mai departe din experienta lor. Oameni care cred cu adevarat ca viitorul se construieste azi!

Unul dintre acei oameni esti si tu . Iti multumim ca esti alaturi de noi!

ISTORIC WEKAF

Kali Eskrima Arnis este cel mai vechi sistem de arte martiale filipineze , cu o vechime de peste 300 de ani . Acest sistem fiind interzis in perioada de 300 de ani de ocupatie spaniola , revenind in atentia populatiei filipineze la inceputul anilor 1900 cand regimul de ocupatie era cel american . Traditia nu s-a pierdut, artele martiale filipineze fiind practicate intr-un  cadru restrans ,in general, in interiorul unor familii cu traditie in aceste arte martiale filipineze,  de catre diversi maestrii . Astfel asocierea si prietenia dintre Maestrul  Saavedras si Maestrul Canetes au pus bazele primei organizatii de Kali Eskrima Arnis pe 11 Ianuarie 1932 , aceasta numindu-se Doce Pares Club in interiorul careia se regasesc toate artele martiale filipineze traditionale . Conceptul organizatiei pornind de la un numar de 12 persoane  astfel incat pe 21  Ianuarie 1932 acestia dublandu-si numarul la 24 de persoane. Insasi denumirea de Doce Pares in limba spaniola inseamna 12 perechi .

Tensiunile aumulate in timp in cadrul organizatiei au dus la infiintarea in anul 1970 a organizatiei Cebu Eskrima Association ( CEA) unde Presedinte a fost ales avocatul Dionisio “Diony” Canete cel mai tanar fiu al unuia dintre maestrii fondatori ai Doce Pares in anul 1932 , practic aceasta este perioada moderna de raspandire si promovare a Kali Eskrima Arnis in lume . Dionisio “Diony” Canete fiind absolvent in 1968 al Academiei de Judo Kodokan din Japonia si avocat de profesie , vine cu un marketing si un management bine insusit pe modelul artelor martiale japoneze , reusind sa implementeze si sa promoveze sistemul sportiv de Kali Eskrima Arnis din cadrul artelor martiale filipineze .

In 1975 ia nastere in Filipine organizatia National Arnis Association of the Philippines ( NARAPHIL) . Aceasta organizand primele competitii sportive de Kali Eskrima Arnis in Filipine.

Maestrul Dionisio Canete facand parte din conducerea acestei organizatii , a venit cu propunerea ca aceste evenimente sa fie promovate astfel incat sa atraga spectatori in salile de competitie . Totodata acesta a creat primul regulament de competitie si de arbitraj dupa care sa se desfasoare competitiile de Kali Eskrima Arnis .

In august 1989 Maestrul Dionisio Canete a schimbat fundamental conceptul de Kali Eskrima Arnis infiintand prima , singura si cea mai mare Federatie Sportiva Internationala de Kali Eskrima Arnis ( WEKAF ) introducand un set de reguli noi pentru competitie cat si un sistem de echipamente de protectie a competitorilor oferindu-le acestora siguranta ca nu se pot accidenta in timpul luptei , acestea fiind  unice si inconfundabile in comparatie  cu alte echipamente de protectie ale altor sporturi de lupta . Maestrul Dionisio Canete a creat acest sistem de protectie pentru a le putea permite participarea la competitii sportivilor incepand de la varsta de 6 ani .

Statutul WEKAF este unul democratic cu alegeri la 4 ani pentru functiile de presedinte , vicepresedinte , secretar , trezorier si membrii .

Prima editie a  Campionatului Mondial de Kali Eskrima Arnis ( WEKAF) a avut in Cebu City Filipine la 11-13 august 1989 pana in prezent desfasurandu-se 13 editii ale acestuia .

 

Din Organizatia WEKAF fac parte un numar de 42 de tari .

 

Federaţia Română de Kali Eskrima Arnis este membra cu drepturi depline al WEKAF Cebu City Filipine din anul 2013 fiind reprezentata de Directorul WEKAF Romania Dl. Presedinte Calina Orlando – Antrenor Emerit al Sportului . 

 

Kancho Orlando Călina

Vicepreşedinte WEKAF Internaţional

Preşedinte Fondator FRKEA

Director de ţară WEKAF – DOCE PARES ROMANIA

 


World Eskrima Kali Arnis Federation (WEKAF)

untitled
20150717_104955

Doce Pares International

docepares_logo_coloured_200
download
double_t_logo
Sigla 1
logogymlife

WEKAF EUROPEAN CHAMPIONSHIP 16 – 19 July 2015 BUCHAREST, ROMANIA

European_Championship_2015_logo

ROMANIAN KALI ESKRIMA ARNIS FEDERATION – FAMFDAR – WWW.WEKAF.RO

output_6SzJ8a